Saturday 5 December 2015

Nr 268 Food that cleans the blood vesselsFood that cleans the blood vessels

Mat som rensar blodkärlen
Motion är ett naturligt sätt att hålla blodkärlen rena från plack. Men även maten är viktig för att dina blodkärl ska hålla sig friska och elastiska. Här får du tips på mat som rensar dina blodkärl och därmed minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 
Mat som rensar blodkärlen
Blodkärlens uppgift är bland annat att transportera syre och näring till kroppens organ. För att det ska fungera optimalt bör blodkärlen vara rörliga, starka och rena från plack.
 
Plack kan leda till åderförkalkning, högt blodtryck, blodpropp och i förlängningen till stroke eller hjärtinfarkt. Plack gör att blodet flyter trögare och att syretillförseln successivt minskar. Placket består av fett, kolesterol och kalcium.
 
Genom att äta bra mat och motionera kan du minska risken för att dina blodkärl täpps igen. Här får du tips på bra mat att äta regelbundet.
 
 • Avokado -Avocado
  I en mexikansk studie såg man att avokado kunde sänka kolesterolhalten med i snitt 17 procent. Man såg också att det goda kolesterolet ökade och det dåliga sjönk. Testpersonerna behövde bara äta avokado varje dag under en vecka för att uppnå dessa resultat.
   
 • Gurkmeja - Curcuma
  Gurkmeja har en anti-inflammatorisk effekt, vilket betyder att den sänker inflammation i kroppen som annars kan leda till åderförkalkning. En studie från 2009 visar att man kan minska fettavlagringarna i blodkärlen med 26 procent genom att regelbundet använda gurkmeja i maten. Man tror att det är ämnet curcumin i gurkmeja som har den positiva effekten på hälsan.
   
 • Havrekli-Oat bran
  En svensk studie på möss visar att havrekli kan sänka kolesterol i blodet och inflammation i blod och kärlväggar. De möss som åt en fettrik kost och fick tillägg av havrekli hade 40 procent mindre kolesterol i blodet.
   
 • Broccoli
  Broccoli innehåller bland annat K-vitamin som hjälper till att rensa bort överflödigt kalcium från blodkärlen. Dessutom innehåller broccoli mycket fibrer som i studier visat sig kunna sänka blodtryck och kolesterolnivån av LDL, det onda kolesterolet.
   
 • Olivolja- Oliv oil
  En studie från 2011 visar att äldre personer som använde olivolja regelbundet löper 41 procent lägre risk för att få stroke jämfört med dom som aldrig använder olivolja i kosten.
   
 • Sparris-Asparagus
  Sparris har en naturlig blodtryckssänkande effekt. Sparris innehåller bland annat folsyra som har en läkande effekt på blodkärlen. Dessutom innehåller sparris glutation som i studier visat sig kunna skydda mot hjärtsjukdomar genom att minskar risken för inflammation.
   
 • Rödbetor-Beetroot
  Rödbetor anses vara blodrenande. De innehåller ämnet metionin som kan sänka kolesterolvärdet och rensa ut slaggprodukter ur kroppen.
   
 • Nötter-Nuts
  Studier har visat att de som äter nötter varje dag löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Troligen beror det på att nötter innehåller bra enkelomättat fett, fibrer och E-vitamin. Valnötter innehåller dessutom det viktiga omega 3-fettet. Välj naturella, osötade och osaltade nötter.
   
 • Växtsteroler-plant sterols
  Växtsteroler finns naturligt i alla livsmedel från växtriket. Växtsteroler har i studier visat sig kunna minska risken för hjärtinfarkt. I en svensk studie såg man att risken för män att insjukna i hjärtinfarkt var 24 procent lägre om de åt mycket växtbaserad mat. Exempel på mat med växtsteroler är rotfrukter, grönsaker, bär, rapsolja, olivolja, frön, nötter, bönor, linser, ärter och rågbröd.
   
 • Granatäpple-Pomegranate
  Granatäpple innehåller fytokemikalier som skyddar blodkärlens slemhinna från skador. Studier med granatäpplejuice har visat att juicen stimulerar kroppens produktion av kväveoxid. Kväveoxidet hjälper till att göra blodkärlen elastiska och rörliga. Andra studier har visat att granatäpple kan stoppa skador från för högt kolesterol, sänka blodtrycket och till och med få åderförkalkning att gå tillbaka.
   
 • Apelsinjuice-Orange juice
  En studie från 2011 visar att två glas 100 procentig apelsinjuice kan sänka blodtrycket och förbättra blodkärlsfunktionen. Apelsiner innehåller ämnet hesperidrin som i studier visat sig kunna sänka blodtryck och stabilisera blodsockret samt minska nivån av inflammationer. Ät gärna apelsinerna hela för att även få i dig lite av den vita hinnan runt apelsinerna. De innehåller pektin som hjälper till att reglera kolesterolet.
   
 • Spirulina
  En studie har visat att ett dagligt tillägg på 4,500 mg spirulina, en sorts blågrön alg, kan hjälpa kroppen att normalisera blodtrycket, få blodkärlen att slappna av och sänka halten av det dåliga kolesterolet med 10 procent och höja det goda kolesterolet med 15 procent.
   
 • Kanel-Cinnamon
  En tesked kanel om dagen kan minska på fettet i blodet, förhindra att plack byggs upp i artärerna och sänka kolesterolvärdet med upp till 26 procent.
   
 • Tranbär-Cranberry
  Tranbär är rika på kalium och har i forskning visat sig kunna sänka det onda kolesterolet och höja det goda kolesterolet. En regelbunden konsumtion kan minska risken för hjärtsjukdom med upp till 40 procent.
   
 • Kaffe-Coffee
  Enligt holländska forskare minskar risken för hjärtsjukdom med 20 procent om man håller sig till 2-4 koppar kaffe per dag.
   
 • Vattenmelon-Watermelon
  En amerikansk studie har visat att vattenmelon innehåller aminosyran L-citrullin som kan sänka blodtrycket på sex veckor. Aminosyran hjälper blodkärlen att slappna av vilket gör att dom vidgas och kan släppa igenom blodet lättare.
   
 • Spenat-Spinach
  Spenat innehåller folat och kalium som är bra för hjärtat och kan reglera blodtrycket. Ät en portion spenat eller andra mörkgröna bladgrönsaker om dagen.
 • Fakta:what Destroys your blood vessels:
  Så förstörs dina blodkärl:
  Här är dom största riskfaktorerna för dina blodkärl.
   
  - Rökning - smoking
  - Hög nivå av LDL-kolesterol i blodet-High levels of LDL cholesterol in the blood
  - Högt blodtryck-high boodpressure
  - Ingen motion-no exercise
  - Övervikt -overweight
   

  No comments:

  Post a Comment