Sunday 22 November 2015

Nr 250 Gluten-free flour 17 different! ...(why do you still use a wheat flour what Is the wallpaper glue???)

Amaranth (eng)- Amarant(swe) - Rebashein(est) - Amaranthus(esp) 

 Amarant är en ört och man gör mjöl eller flingor av amarantens frö. Amarant är naturligt glutenfritt. Amarant har en ganska stark nötaktig smak och kan används till bakning och pannkakor.

 Man kan också använda hela frön till t.ex. gröt. Amarant har hög proteinhalt och är rik på vitaminer

och mineraler. Amarant har lågt GI-värde.

Buckweat flour(eng) Bovetemjöl(swe) Tatrajahu(est-El alforfón o trigo sarraceno(esp)


Bovete är naturligt glutenfritt, milt för magen och är basiskt. Det används traditionellt i blinier och är 
ett bra näringsrikt glutenfritt alternativ till vetemjöl eller rågmjöl. Finns att hitta i de flesta större mataffärer.
Trots namnet är det inte släkt med vete eller andra sädesslag. Forskning har visat att bovete hör till
 de livsmedel som mättar längst. Bovete höjer blodsockret långsamt som innebär lågt glykemiskt
 index (GI).

Durramjöl

Durramjöl är ett mycket smakrikt och naturligt glutenfritt sädesslag som ursprungligen kommer från Afrika. Mjölet är ett fullkornsmjöl vilket gör att att den är mineral-, & fiberrik. Egenskaperna i bakning liknar havremjöl. 

Fiberhusk (finmald psylliumfrö)

Fiberhusk består av pulveriserat psylliumfröskal (se längre ned), det är alltså mer finmalet. De gelébildande fibrerna i psyllium har till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Degar och bröd blir väldigt saftiga med fiberhusk och psyllium eftersom att det binder 
vätska.
Det är tack vare innehållet av kostfiber (85%) som ger fiberhusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen. Fiberhusk kan även också tas som fibertillskott – fungerar då ungefär som linfrö. 

Fibrex

Fibrex är en kostfiber från sockerbetan som blir kvar efter att man utvunnit sockret. Fibrex binder 
vatten upp till fyra gånger sin egen vikt. Den används att behålla fuktigheten i bakverk under tillagning 
och gräddning. Kan användas i LCHF-recept.


Oatmeal (eng)-Havre(swe)-Kaerajahu(est)-La harina de avena(esp)

Havre är glutenfritt och går att använda i bakning. Om man har celiaki är det viktigt att välja havre
 från den glutenfria hyllan s.k. ren havre. “Vanligt” havre kan nämligen innehålla spår av gluten
eftersom att det ofta processas eller odlas i närheten av andra sädesslag. Det är rikt på proteiner, 
fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag.
Nakenhavre är en gammal form av havre med mer smak och högre näringsinnehåll än den vi är 
vana vid. Fetthalten och vitamininnehållet är dessutom högre.
Skrädmjöl är havremjöl som mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl, med smak av mandel.

Millet(eng)-Hirs(swe)-Hirss(est) -Mijo(esp)


Hirs är en art i växtfamiljen gräs och är naturligt glutenfritt. Hirsflingor är kanske vanligast att 
använda till gröt. Hirsflingor används annars även till bakning och müsliblandningar.Hirs är 
näringsrikt och innehåller bla. på magnesium, zink, kalcium, kalium, B-vitaminer som B6, B1 och B2.

Coconut four(eng)-Kokosmjöl(swe)-Kookosjahu(est)-harina de coco(esp)


Är gjort på resterna sedan man utvunnit kokosmjölk, det är alltså inte malda kokosflingor. 
Kokosmjölet är väldigt fiberrikt (40%), järn och andra mineraler, antioxidanter och protein (20%). 
Kan användas i LCHF-recept.
Det är aromatiskt och smakar svagt av kokos. Passar bra i söta recept och en väldigt liten mängd
 räcker. Jag använder det till bröd, muffins, LCHF-bröd och kakor bakade med ägg. P.g.a det höga fiberinnehållet binder mjölet mycket vätska och göra att det man bakar blir saftigt. 

Corn four(eng)-Majsmjöl(swe)- Maisijahu(est)-La harina de maíz(esp)

Används som mjöl till bakning, redningar, pannkakor och tortillas. Majsmjöl är väldigt stärkelserikt, 
d.v.s. innehåller en hög mängd kolhydrater. Majsmjöl är naturligt fri från gluten.

Corn starch(eng) - Majsstärkelse(swe) -Maisitärklis(est) - almidón de maíz(esp)

Majsstärkelse är gjort av den inre kärnan av majskornet Stärkelsen förtjockar vatten till gelé. 
Används främst som bindnings- eller förtjockningsmedel.

Almond Flour(eng)-Mandelmjöl(swe)-Mandlijahu(est)- Harina de almendra(esp)

Mandelmjö är helt enkelt mald mandel som är lätt att göra själv i matberedare eller nöt-kvarn. 
Låg andel kolhydrater (5 %) och hög andel fett (54 %). Innehåller mycket järn, fibrer och fleromättat fett. Kan användas i LCHF-recept.
Smulig konsistens och god till söta bakverk och bröd tillsammans med t.ex. kokosmjöl. Används traditionellt i macaroner, småkakor, våfflor och pannkakor och nuförtiden i mängder av olika 
LCHF-recept. 

Rosehip shell flour(eng)-Nyponskalsmjöl(swe)-KIbuvitsa(kesta)jahu(est)-Harina de cáscara de Rosa Mosqueta(esp)

Nyponskalmjöl tillverkas genom malning av mogna och halverade nyponskal. Det är lite sött och ganska syrligt i smaken. Det tillför syrlighet, mycket vitaminer (särskilt C-vitamin), antioxidanter och lite färg till glutenfria degar.
Nyponskalsmjöl kan du använda till att göra egen nyponsoppa eller som smaksättning i smoothies och fruktdrinkar.

Pofiber

Utgörs av torkade fibrer av potatis och består till 70% av kostfiber. Pofiber har ett lågt
 näringsinnehåll och används främst som kosistensgivare i glutenfri bakning, ungefär som psylliumfröskal/fiberhusk. Kan användas i LCHF-recept.
Genom att den effektivt binder stora mängder vätska blir brödet godare, saftigare och går att 
forma och rulla. Pofiber är neutralt i smak, lukt och färg och fungerar som ersättning för ströbröd 
tex. vid panering eller i köttbullar.

Psyllium husk(eng)-Psylliumfröskal(swe)-cáscara de psyllium(esp)

Psylliumskal (pulverform) är fiberrikt (85 %) och binder därmed mycket vätska. Det används som konsistensgivare i glutenfria degar och smet. Psyllium gör så att glutenfria degar går att knåda, kavla och forma. Det gör också att brödet blir mycket saftigare och får längre hållbarhet.
Produkten Fiberhusk består av finmalda psylliumfrön – det betyder alltså psylliumfröskal och 
fiberhusk används på samma sätt, man behöver dosera lite olika. Kan användas i LCHF-recept.

Rice four(eng)-Rismjöl(swe)-Riisijahu(est)-La harina de arroz(esp)

Rismjöl är skalat, torkat och malt långkornigt ris. Rismjöl används till bakning och pannkakor och innehåller en hög stärkelse.

Soybean meal(eng)-Sojamjöl(swe) - Sojajahu(est) - La harina de soja(esp)

Sojamjöl framställs av sojabönor och används till bakning och pannkakor och används för att framställa sojamjölk. Sojamjöl har ett relativt högt näringsinnehåll och innehåller bl.a. nyttiga 
omättade fetter, dessutom vitaminer och mineraler.

Teffmjöl

Teff är ett etiopiskt sädesslag som är naturligt glutenfritt och har ett högt näringsvärde. 
Det ser ut ungeför som rågmjöl och smakar fullkornsaktigt och har ett lågt GI-värde. 
Egenskaperna i bakning är ungefär som skrädmjöl (havremjöl) eller rågmjöl. Passar också i smak kombination med choklad.

Welcomes the translation fixes!
Alla översättningsförslag är välkomna!
Tõlke parandused on tervitatud!
Acoge con satisfacción las correcciones de traducción!

No comments:

Post a Comment